Lekvár
Ízlelje meg hazai és külföldi termelőink, és nagymúltú gyártóink változatos extradzsemjeit, magas gyümölcstartalmú, és hozzáadott cukor nélkül készült natúr lekvárjait. Tartósítószer-mentesek, nagyon ajánlottak reggelire, vajas pirítós kenyérre, pászkára és süteményekhez is. Húsok, sajtok mellé kóstolja meg a kínálatunkban szintén megtalálható fűszeres lekvárokat, chutney-kat is.
Több, mint hatvan lekvár, de melyiket kóstoljam?
Egy pár szó termelőinkről és gyártóinkról.
Beyer lekvárok
Az elzászi Beyer gyár 1921-óta működik, Franciaország legnagyobb, családi tulajdonú lekvárüzeme.
Elzász helyi lakosainak kedvence a mirabellaszilva-lekvár, ebből vásárolnak ott a legtöbbet. Ez a kis, aranysárga gyümölcs jellegzetesen édes ízével és illatos aromájával kiemelkedik a többi közül, és nem csak frissen fogyasztva, hanem számos kreatív konyhai alkotás alapanyagaként is megállja a helyét. A mirabellaszilva Magyarországon is megtalálható, gyerekként sokan kóstoltuk ezeket a csábítóan édes, apró, ringlószerű gyümölcsöket szüleink óvó pillantásait elkerülve.
A hazánkban is nagyon népszerű csipkebogyólekvár a Beyer család első terméke, 1921-óta főzik, egyedülállóan finom.
A Beyer keserűnarancs-lekvár sevillai keserűnarancsból készül, amely magában hordozza Andalúzia napfényét. Ez a narancsfajta jellegzetesen kesernyés ízével különbözik a hagyományos, édesebb narancsfajtáktól. A belőle készült narancslekvár főzésekor a narancs eredeti, friss aromáját sikerül megőrizni, miközben a kesernyés íz tökéletes egyensúlyba kerül a hozzáadott cukorral. A lekvár így a reggeli asztalokon, süteményekben és számos más ételekben is megtalálható, szerte a világon.
Nagyon különleges, és Magyarországon ritkán kapható a gesztenyelekvár. A gesztenyelekvár, amely Elzász régióban különösen kedvelt, gazdag ízvilágú és elegáns csemege. A gesztenye természetes édessége és krémes textúrája adja meg ennek a lekvárnak az alapját, melyet a kifinomult cukrozási technikák és a hagyományos elzászi receptúrák tesznek teljessé.
Kaldeneker Lekvárosház
Vásárlóink másik kedvence a Kaldeneker Lekvárosház, ahol kis üzemben, kézműves technikával készülnek azok a termékek, amelyeket Kaldenker György álmodott meg. Szakács múltjából jól bevált ízeket, ízkombinációkat rejt különlegesen finom, magas gyümölcstartalmú termékkörébe.
Csattos
A Csattos dzsemeket könnyű felismerni praktikus, újrahasznosítható, csatos üvegükről. Emellett nagyszerű, minőségi szilvából, sárgabarackból, őszibarackból és mangóból üstös sűrítéssel készült, hozzáadott cukor- és tartósítószermentes termékek.
Kistermelők
Kistermelőink további íz-meglepetéssel szolgálnak. Imre Zsolt családi barackültetvényét fejlesztve jutott el mostani választékáig (a kajszi kihagyhatatlan), Vrancsik Tibor gombaszakértői munkája mellett minden évben zölddióval is foglalkozik, az ESBANA családi gazdaságért felelős Zsíros Tünde férjével, Kiss Attilával pedig Tápiószentmárton határában homoktövist termesztenek. Különleges és krémes homoktövises termékeiket érdemes megkóstolni.