Összetevők
Szardínia (73%), víz, szeszecet, Muscadet (6,2%) (szulfitok), fűszernövények (4%), (citrom, sárgarépa, csemegeuborka (szulfitok)), só, fűszerek.
Tippek, használati javaslatok
Az Atlanti-óceáni szardínia íze jellegzetesen gazdag és kissé édeskés, amelyet az olajos textúra tesz teljessé. Enyhén sós ízvilága miatt kiválóan harmonizál különféle fűszerekkel és öntetekkel. A szardínia húsa lágy, könnyen széthulló, így változatosan elkészíthető akár pástétomnak, tölteléknek vagy salátába keverve is.
A recept
A Muscadet borban pácolt szardínia könnyű és ízletes, önmagában fogyasztható, tetszés szerinti körettel. A Quiberonhoz lehető legközelebb, érett korukban és szezonjukban fogott szardíniát 24 órán belül, kézzel dolgozzák fel, majd helyezik el a konzervdobozokban a sütés után, mielőtt az ízletes Muscadet alapú szósszal befedik.
A Muscadet borról
A Muscadet egy könnyű, friss fehérbor, amelyet Franciaország nyugati részén, a Loire völgyében készítenek, különösen az Atlanti-óceánhoz közel. Jellegzetesen száraz és ásványi jegyekkel rendelkezik, amelyek tökéletesen harmonizálnak a tengeri ételekkel, így gyakran ajánlják halak, kagylók és más tenger gyümölcsei mellé.
A szardíniáról
Az Atlanti-óceáni szardínia egy kisméretű, olajos hal, amelyet széles körben fogyasztanak Európában és azon túl is. Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és segíthetnek a gyulladás csökkentésében. A szardínia továbbá kiváló fehérjeforrás, amely segít az izmok építésében és fenntartásában. Emellett magas a kalcium-, vas- és B-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az egészséges csontok, a jó vérképzés és az energiaszint fenntartásához. Az Atlanti-óceáni szardínia fogyasztása így nemcsak finom, hanem tápláló és egészséges választás is.
Átlagos tápérték / 100g
Energia 619kJ / 148kcal, zsír 8,4g (ebből telített 2,6g), szénhidrát <0,5g (ebből cukrok <0,5g), fehérje 18g, só 0,6g.
Származási hely: Franciaország
la belle-iloise
A Georges Hilliet által alapított 'la belle-iloise' családi halfeldolgozó üzem 1932 óta kínál kivételes ízű halkonzerveket a bretagne-i Quiberonból. Generációról generációra öröklődő, mégis innovatív mesterségbeli tudással elkészített halételeikhez a legjobb minőségű alapanyagokat használják fel.
A cég nevét legnépszerűbb termékük, a quiberoni kikötővel szemben található Belle-Ile szigetről elnevezett mogyoróolajos szardínia márkaneve ihlette.
2022-ben, az üzem alapításának 90. évfordulójára a belle-iloise megnyitotta 90. saját szaküzletét Franciaországban, és ízletes termékeik számos helyen kaphatóak világszerte is.