Szardínia luz-i módra (espelette-i paprikával és bayonne-i sonkával), la belle-iloise, 115g
Összetevők
Szardínia (55%), víz, extraszűz olívaolaj, pirospaprika, vörösborecet (szulfitok), paradicsompüré, hagyma, bayonne-i sonka (2,6%), só, burgonyakeményítő, fokhagyma, oregánó, espelette-i paprika (0,5%), fűszerek.
Tippek, használati javaslatok
Az Atlanti-óceáni szardínia íze jellegzetesen gazdag és kissé édeskés, amelyet az olajos textúra tesz teljessé. Enyhén sós ízvilága miatt kiválóan harmonizál különféle fűszerekkel és öntetekkel. A szardínia húsa lágy, könnyen széthulló, így változatosan elkészíthető akár pástétomnak, tölteléknek vagy salátába keverve is.
A recept
A bayonne-i sonkával és espelette-i paprikával készült szardína a gazdag baszk ízvilágot hozza el nekünk, ahol a sonka sós karaktere és a paprika enyhe csípőssége tökéletes harmóniát alkot a finom szardíniával. A Quiberonhoz lehető legközelebb, érett korukban és szezonjukban fogott szardíniát 24 órán belül, kézzel dolgozzák fel, majd helyezik el a konzervdobozokban a sütés után, mielőtt az ízletes luz-i szósszal befedik.
A luz-i konhya, az espelette-i paprika és a bayonne-i sonka
A Pireneusok francia oldalának lábánál elterülő Luz-Saint-Sauveur és környékének konyhája francia és spanyol hatásokat ötvöz, gazdag tenger gyümölcseiben, aromás fűszerekben és friss, helyi alapanyagokban. Bőségesen használja az olívaolajat, a fokhagymát és a zöldfűszereket, amelyek kiemelik az ételek természetes ízeit. A baszk kulináris hagyományokra épülő luz-i konyha az egyszerűséget és az ízek gazdagságát egyaránt tükrözi. Espelette település szintén a spanyol határ közelében, de már a tengerparttól pár kilométerre található. Az onnan származó paprika (piment d'Espelette) ismert jellegzetes ízéről, enyhe csípősségéről, és számos helyi étel elkészítéséhez használják. Bayonne város szintén a közelben, Espelette-től északra található. A bayonne-i sonka neves franciaországi sonkafajta, amelyet hagyományosan a Bayonne környéki Baszkföldön állítanak elő. A sonka jellegzetes ízét a lassú, természetes érlelési folyamat adja, amely során a hús magába szívja a helyi klíma jellegzetes páratartalmát és a tiszta levegőt, így válik igazán zamatossá és finomra érleltté.
A szardíniáról
Az Atlanti-óceáni szardínia egy kisméretű, olajos hal, amelyet széles körben fogyasztanak Európában és azon túl is. Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és segíthetnek a gyulladás csökkentésében. A szardínia továbbá kiváló fehérjeforrás, amely segít az izmok építésében és fenntartásában. Emellett magas a kalcium-, vas- és B-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az egészséges csontok, a jó vérképzés és az energiaszint fenntartásához. Az Atlanti-óceáni szardínia fogyasztása így nemcsak finom, hanem tápláló és egészséges választás is.
Átlagos tápérték / 100g
Energia 1001kJ / 241kcal, zsír 19g (ebből telített 4,1g), szénhidrát 1,3g (ebből cukrok 1,3g), fehérje 15g, só 1,4g.
Származási hely: Franciaország
la belle-iloise
A Georges Hilliet által alapított 'la belle-iloise' családi halfeldolgozó üzem 1932 óta kínál kivételes ízű halkonzerveket a bretagne-i Quiberonból. Generációról generációra öröklődő, mégis innovatív mesterségbeli tudással elkészített halételeikhez a legjobb minőségű alapanyagokat használják fel.
A cég nevét legnépszerűbb termékük, a quiberoni kikötővel szemben található Belle-Ile szigetről elnevezett mogyoróolajos szardínia márkaneve ihlette.
2022-ben, az üzem alapításának 90. évfordulójára a belle-iloise megnyitotta 90. saját szaküzletét Franciaországban, és ízletes termékeik számos helyen kaphatóak világszerte is.