Szardínia mogyoró- és olívaolajban, Pitomaïl szósszal (paprika, paradicsom, fokhagyma), la belle-iloise, 115g
Összetevők
Szardínia (70%), földimogyoró-olaj (13%), paradicsompüré (6%), extraszűz olívaolaj, víz, fokhagyma (1,3%), só, szeszecet, fűszernövények, enyhén csípős chilipaprika (0,08%), fűszerek.
Tippek, használati javaslatok
Az Atlanti-óceáni szardínia íze jellegzetesen gazdag és kissé édeskés, amelyet az olajos textúra tesz teljessé. Enyhén sós ízvilága miatt kiválóan harmonizál különféle fűszerekkel és öntetekkel. A szardínia húsa lágy, könnyen széthulló, így változatosan elkészíthető akár pástétomnak, tölteléknek vagy salátába keverve is.
A recept
A Pitomaïl recept az enyhén csípős chilivel fűszerezett paradicsom és fokhagyma pikáns kombinációját kínálja, mely lágy, mégis karakteres ízvilágot teremt, jellemzően provence-i jegyekkel. A karakteres paprika és édes paradicsom izgalmas harmóniája mellett a földimogyoró-olaj és az extraszűz olívaolaj gazdag alapot nyújt, emelve a friss, aromás összhatást. A Quiberonhoz lehető legközelebb, érett korukban és szezonjukban fogott szardíniát 24 órán belül, kézzel dolgozzák fel, majd helyezik el a konzervdobozokban a sütés után, mielőtt az ízletes Pitomaïl szósszal befedik.
A szardíniáról
Az Atlanti-óceáni szardínia egy kisméretű, olajos hal, amelyet széles körben fogyasztanak Európában és azon túl is. Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és segíthetnek a gyulladás csökkentésében. A szardínia továbbá kiváló fehérjeforrás, amely segít az izmok építésében és fenntartásában. Emellett magas a kalcium-, vas- és B-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az egészséges csontok, a jó vérképzés és az energiaszint fenntartásához. Az Atlanti-óceáni szardínia fogyasztása így nemcsak finom, hanem tápláló és egészséges választás is.
Átlagos tápérték / 100g
Energia 1409kJ / 340kcal, zsír 30g (ebből telített 5,3g), szénhidrát 0,7g (ebből cukrok 0,7g), fehérje 17g, só 0,6g.
Származási hely: Franciaország
la belle-iloise
A Georges Hilliet által alapított 'la belle-iloise' családi halfeldolgozó üzem 1932 óta kínál kivételes ízű halkonzerveket a bretagne-i Quiberonból. Generációról generációra öröklődő, mégis innovatív mesterségbeli tudással elkészített halételeikhez a legjobb minőségű alapanyagokat használják fel.
A cég nevét legnépszerűbb termékük, a quiberoni kikötővel szemben található Belle-Ile szigetről elnevezett mogyoróolajos szardínia márkaneve ihlette.
2022-ben, az üzem alapításának 90. évfordulójára a belle-iloise megnyitotta 90. saját szaküzletét Franciaországban, és ízletes termékeik számos helyen kaphatóak világszerte is.