Szardínia paradicsommal és pestóval párolva (melegen fogyasztandó), la belle-iloise, 115g
Összetevők
Szardínia (55%), víz, extraszűz olívaolaj, paradicsompüré (5%), pirospaprika, hagyma, fokhagyma (1,4%), bazsalikom (1,3%), só, szeszecet, paradicsompor (0,6%), burgonyakeményítő, növényi rostok (len, citrusfélék), élesztőkivonat, fűszerek, fűszernövények.
Tippek, használati javaslatok
Az Atlanti-óceáni szardínia íze jellegzetesen gazdag és kissé édeskés, amelyet az olajos textúra tesz teljessé. Enyhén sós ízvilága miatt kiválóan harmonizál különféle fűszerekkel és öntetekkel. A szardínia húsa lágy, könnyen széthulló, így változatosan elkészíthető akár pástétomnak, tölteléknek vagy salátába keverve is. A paradicsomos-pestós szardínia tésztaételekhez nagyon jól illik!
Elkészítés
Serpenyőben: 3-4 percig sütjük, időnként megfordítva, nagyon alacsony lángon, hogy a hal omlós maradjon.
Mikrohullámú sütőben: körülbelül 1 percig, 500 W-on.
Sütőben: előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd a halat tepsiben körülbelül 7 percig sütjük.
A recept
Ez a recept a szardínia, paradicsom, piros paprika és a friss pesto szósz harmonikus összeállítása, amelyben a fokhagyma, bazsalikom és az olívaolaj ízei dominálnak, így igazi provence-i ízélményt nyújt. A Quiberonhoz lehető legközelebb, érett korukban és szezonjukban fogott szardíniát 24 órán belül, kézzel dolgozzák fel, majd párolva helyezik el a konzervdobozokban, mielőtt a provence-i szósszal befedik.
A szardíniáról
Az Atlanti-óceáni szardínia egy kisméretű, olajos hal, amelyet széles körben fogyasztanak Európában és azon túl is. Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és segíthetnek a gyulladás csökkentésében. A szardínia továbbá kiváló fehérjeforrás, amely segít az izmok építésében és fenntartásában. Emellett magas a kalcium-, vas- és B-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az egészséges csontok, a jó vérképzés és az energiaszint fenntartásához. Az Atlanti-óceáni szardínia fogyasztása így nemcsak finom, hanem tápláló és egészséges választás is.
Átlagos tápérték / 100g
Energia 1006kJ / 242kcal, zsír 20g (ebből telített 3,6g), szénhidrát 2,5g (ebből cukrok 1,2g), fehérje 14g, só 0,89g.
Származási hely: Franciaország
la belle-iloise
A Georges Hilliet által alapított 'la belle-iloise' családi halfeldolgozó üzem 1932 óta kínál kivételes ízű halkonzerveket a bretagne-i Quiberonból. Generációról generációra öröklődő, mégis innovatív mesterségbeli tudással elkészített halételeikhez a legjobb minőségű alapanyagokat használják fel.
A cég nevét legnépszerűbb termékük, a quiberoni kikötővel szemben található Belle-Ile szigetről elnevezett mogyoróolajos szardínia márkaneve ihlette.
2022-ben, az üzem alapításának 90. évfordulójára a belle-iloise megnyitotta 90. saját szaküzletét Franciaországban, és ízletes termékeik számos helyen kaphatóak világszerte is.