Összetevők
Ecetesített főzött szőlőmust Lambrusco (piros) és Trebbiano (fehér) szőlőből, borecet. Szulfitokat (nem hozzáadott) tartalmaz (<30mg/l). GMO, színezék- és tartósítószermentes. Savasság: min. 6%. Napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten tartandó, hűteni felbontás után sem szükséges. Állaga folyékony, selymes, színe fényes sötétbarna.
A zsebre tehető modenai balzsamecet az egyik legkedveltebb receptúrájú változatot tartalmazza, amely népszerűségét könnyedségének és emlékezetesen intenzív ízvilágának köszönheti. Az azonos típusú szőlőből készült borecet hozzáadása miatt savanykásabb és folyékonyabb, mint csak mustból készült társai. Készítése során a keserédes borecetet és a szőlőmustot összevegyítik, és legalább 60 napig fahordóban érlelik. A termék eléri a modenai régió oltalom alatt álló eredetmegjelölése által balzsamecetek számára előírt minimum 6% savasságot. Kiváló ízesítő salátára, párolt zöldségre, húsra és a tenger gyümölcseire.
Átlagos tápérték / 100g
1115 kJ / 262 kcal, zsírok: 0g (ebből telített: 0g), szénhidrátok: 60g (ebből cukrok: 60g), fehérje: 0,9g, só: 0,06g.
Származási hely: Olaszország
ACETAIA LEONARDI SRL – MODENA
A valódi modenai balzsamecet előállításához mindenekelőtt türelemre, odaadásra és az ősi hagyományok tiszteletére van szükség, amelyeket a Leonardi farmon négy nemzedék óta adnak át egymásnak a családtagok.
A családi farm a 18. században kezdte meg működését, de a 19. század közepétől szakosodott balzsamecet előállítására, saját alapanyag felhasználásával. Az üzemet 10 hektárnyi szőlő veszi körül, főleg Trebbiano (fehér szőlő) és Lambrusco (piros szőlő) szőlőfajtákkal. A termelési folyamat egésze, a szőlőtől a balzsamecetig helyben zajlik.
Eredeti balzsamecet korlátozott mennyiségben készül a világon, mivel kizárólag Modena és Reggio Emilia földrajzi területéhez kapcsolódik. Ennek a régiónak a különleges klímája, a nagyon meleg nyár és a hideg tél közötti nagy hőingadozás teszi lehetővé a szőlőmust legjobb körülmények közti erjedését és hagyományos módszerek szerint érlelését. Az így előállított balzsamecet jellegzetes szirupszerű sűrűségéről és fényes, barnásfekete színéről ismerhető fel, amely arany árnyalatokat mutat. Aromái intenzívek és magával ragadóak, élénk erdei bogyós illattal, vaníliával és enyhén pikáns ízzel.
Az Officinae Defrutum márkájú balzsamecet kiváló minőségét többek közt a régi, nemes fahordóknak köszönheti. Az évszázados hagyomány szerint a balzsamecetet tölgy-, gesztenye-, cseresznye-, boróka- és kőrisfából készült hordókban kell érlelni.