Pászka Blog

Közeleg a Pészah

2023.03.25 19:30
Maceszka
Közeleg a Pészah

A Pészah ünnepe közeleg, amely a zsidó nép szabadságának és hitének emlékét őrzi.

De mit is jelent ez az ünnep, és hogyan készülnek rá? Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a Pészah történetét, szimbólumait és szokásait.


A Pészah története

A Pészahot a zsidó naptár szerint niszán hónap 15-21. napjain tartják, ami a Gergely-naptár szerint általában március vagy áprilisra esik, idén az április 5-13. közti időszakra. A Pészah a héber "elkerülni" szóból ered, és arra utal, hogy Isten elkerülte az izraeliták házait, amikor megölte az egyiptomi elsőszülötteket, mint az utolsó csapást, amellyel rákényszerítette a fáraót, hogy engedje el a zsidó rabszolgákat.

A zsidók sietve távoztak Egyiptomból, és nem volt idejük megkeleszteni a kenyerüket, ezért kovásztalan kenyeret (mácát) ettek. A Pészah tehát az egyiptomi kivonulásra és a szabadságra emlékeztet.

Exodus

A Pészah szokásai

A Pészah előtt alaposan kitakarítják a házat, és eltávolítanak belőle minden kovászos ételt (hámec), amelyeket nem szabad enni az ünnep alatt. A hámec ételek helyett maceszt vagy más kovásztalan terméket fogyasztanak. Az ünnep első estéjén megtartják a szédert, ami egy ünnepi vacsora és egy vallási ceremónia. A szédert egy könyv szerint vezetik, amelyet Hágádának (elbeszélésnek) hívnak, és amely tartalmazza az ünnep történetét, szimbólumait és szokásait.

A szédert az asztal körül ülve tartják meg, és az étkekkel való köszöntés és megemlékezés mellett, énekelnek, imádkoznak és történeteket mesélnek az ünnep jelentőségéről. 

A Pészah ünnepének célja, hogy megőrizzék zsidóság történetét és hagyományait, valamint megemlékezzenek Isten csodálatos beavatkozásáról a szabadság megszerzése érdekében. Az ünnep szimbólumai és szokásai mind ezt az üzenetet erősítik, és segítenek közelebb kerülni az ősi hithez és történelemhez.

Széder tál

A Pészah szimbólumai

A Pészah legfontosabb szimbóluma a macesz, amelyet az ünnep alatt fogyasztanak. A macesz a rabszolgaság és a szabadulás jelképe. 

A másik fontos szimbólum a szédertál, amelyen a macesszel együtt hatféle étel található:

  • Maror: keserű gyökér vagy saláta, amely a rabszolgaság keserűségét jelképezi
  • Haroszet: almából, dióból, fűszerekből és borral készült pép, amely az építkezéshez használt tapadós agyagot jelképezi, és malternek is hívják
  • Zeróa: sült báránycomb vagy csirkeszárny, amely az egyiptomi kivonulás előtti bárányáldozatot jelképezi
  • Bejca: tojás, amely az életet és az újjászületést jelképezi
  • Karpasz: petrezselyem vagy más zöld növény, amely a tavaszt és az új kezdetet, a sós víz, amelybe a karpaszt mártják, pedig a könnyeket és a szenvedést jelképezi
  • Macesz: három macesz lapot tesznek a széder tálra, a középső maceszt eltörik, és egyik felét félreteszik vagy elrejtik (áfikomán), amit később megkeresnek és elfogyasztanak.

A Pészah ünnepe olyan alkalom, amely a közös megemlékezésen keresztül erősíti a családi egységet és összetartozást.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.