Összetevők
Kajszibarack 80%, cukor. Tartósítószert nem tartalmaz! Napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten tárolandó. Felbontás után hűtőben tárolva egy héten belül fogyasztandó.
A kistermelői kajszibarack-lekvár az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb lekvárfajta világszerte, melyet a napfényben érlelt, zamatos kajszibarackokból készítenek. Ennek a lekvárnak a készítésekor a gyümölcsök természetes édességét használják ki, melynek köszönhetően kevésbé van szükség hozzáadott cukorra, főleg ha a gyümölcsök kellően érettek. A kajszibarackokat megmossák, kimagozzák, majd lassú tűzön addig főzik, amíg a gyümölcsök teljesen szétesnek és a keverék kellőképpen sűrűsödik. Az így elkészült lekvár édeskés, gyümölcsös ízével és lágy állagával tökéletesen illik pirítóshoz, pászkához, joghurthoz, süteményekhez vagy akár palacsintához is. Emellett a kajszibarack magas béta-karotin és rosttartalma révén az egészséges táplálkozást is támogatja. A kistermelői kajszibarack-lekvárban egész évben megízlelhetjük a nyár ízeit, és egy csepp napfényt is.
Átlagos tápérték / 100g
Nincs megadva (kistermelői forrásból)
Származási hely: Magyarország
Imre családi gazdaság
Imre Zsolt, alapító:
Kisgyerekkoromban szüleim szentendrei kertjében 1 kajszibarackfa állt. Volt olyan év, amikor csak néhány szem termett a fán, ami nem volt osztható a család létszámával, így az igazságos elosztás érdekében egyes szemek negyedelésére volt szükség. Talán innen eredeztethető a barack szeretete.
19 éves koromban átvettem szüleim által néhány évvel korábban telepített 140 barackfa művelését, majd ahogy rákaptam az “ízére” tovább bővült a terület. Mára 8 ha-on termesztek elsősorban barackot és más gyümölcsöket lakóhelyemen Pomázon, valamint Kosdon.
Nem csak a művelésem alatt álló terület gyarapodott azonban ilyen ütemben, feleségemmel, Nórával időközben 6 fiúgyermekünk született, akik közül a nagyobbak a nyári munkában már aktívan szerepet vállalnak.
5 évvel ezelőttig táj- és kertépítész végzettségemmel kertészeti műszaki ellenőrként dolgoztam, munkahelyem megszűnésével azonban a korábbi mellékes munkám vált főállássá. Bár lekvárkészítéssel már régóta foglalkozunk, eleinte elsősorban családunknak, barátainknak főztünk. Az igényeket látva 4 éve már kistermelői minőségben nagyobb tételben és választékban szolgáljuk ki nem csak barátainkat. Úgy látjuk, hogy az igény az egészséges élelmiszerre, így a tartósítószermentes vagy akár cukormentes lekvárokra egyre növekszik.